Kompostkvarn: 4 modeller i test

Senast uppdaterat April 2024

Vill du kompostera ris på tomten? Vi testar kontinuerligt kompostkvarnar från märken som AL-KO och Ryobi. För att en kompostkvarn ska bli bäst i test måste den vara användarvänlig och kunna bearbeta många olika träslag och grovlekar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Kompostkvarn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla kompostkvarnar på det vis de är tänkta att användas i verkligheten. Varje kompostkvarn har testats under flera månader och med olika typer av träslag. Några av de faktorer vi tagit hänsyn till när vi testat är:

Prestanda: Hur hanterar kvarnen grova grenar? Hur hanterar kompostkvarnen tunna, trasslande grenar? Hur mycket orkar den med i taget?
Användarvänlighet: Är det lätt att hantera de olika funktionerna? Hur lätt är det att ordna om kompostkvarnen kör fast? Hur stor är uppsamlaren? Kan man enkelt se när uppsamlaren är full? Är kompostkvarnen tystgående eller låter den mycket? Hur lättförvarad är den när den inte används?
Materialet: Hur jämnt och fint blir materialet som maskinen spottar ur sig?

Andra saker vi tittar på är byggkvalitet och ergonomi. Vi ställer sedan kvarnens pris mot dess prestation, och får fram hur prisvärd den är. Slutbetyget speglar resultatet.

0 5 4.5 1

1. AL-KO Easy Crush LH 2810 BÄST I TEST KOMPOSTKVARN

Prisvärd kompostkvarn som klarar mer än den lovar

Skärsystem: Valsar Effekt: 2 800 W Grenkapacitet: 40 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 48 l Vikt: 25 kg

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en mycket lättanvänd kompostkvarn som tar det mesta vi matar ner i den utan att knorra. Såväl stora, grova grenar som små och spröda finfördelas snabbt och hamnar i en relativt gedigen uppsamlare.

För att vara en så pass billig kompostkvarn får du mycket kraft för pengarna. Den säger sig klara en grenkapacitet på upp till 40 millimeter, men vi testar ett par millimeter större utan att den knorrar. Således är vi uppe på storleksordningen som du finner på lite dyrare maskiner. Dock säger den stopp när vi testar en gren på 49 millimeter, så där någonstans går gränsen för den här kvarnen.

Uppsamlaren är stor nog för att du ska slippa springa och tömma den hela tiden, samtidigt som den aldrig hinner bli så tung att den blir svår att lyfta. Den är hyfsat transparent för att du ska se hur full den är, men du ser inte riktigt flisresultatet - för detta skulle den behöva vara ännu mer transparent.

Tratten är ganska väl tilltagen, det är inte svårt att mata ner en spretig kvist i gapet.

AL KO Easy Crush Mh 2810 1

Ganska billig men stark kompostkvarn

AL-KO Easy Crush LH 2810 har ganska stora hjul för att du lätt ska kunna förflytta den på tomten, och den står stabilt på plan mark. Ska du rulla den i mjuk skogsmark blir det lite mer omständligt och där står den även mer instabilt. Men det lär vara få gånger du inte kan hitta en mer fast plätt i trädgården. Dessutom är själva maskinen ganska lätt, så det är överlag väldigt lätt att ta sig runt i trädgården.

Ljudnivån är ganska hög, men ljudprofilen stör inte nämnvärt.

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en prisvärd kompostkvarn för dig som söker kraft till ett lågt pris.

Stark, klarar större grenar än tillverkaren anger, lättanvänd
Uppsamlaren kunde varit mer transparent
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Bosch AXT 25 TC BÄSTA PREMIUMVAL

Stark och tyst kompostkvarn med smidigt underhåll

Skärsystem: Valsar Effekt: 2 500 W Grenkapacitet: 45 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 53 l Vikt: 30,5 kg

Bosch AXT 25 TC är en kompostkvarn med riktigt fin prestanda. Den har klar fördel i att den kan hantera både färska, tunna grenar, grön växtlighet och ganska grova pinnar. Vi testar att köra allt från grövre grenar till döda rosor och bark. Den tuggar sönder allt utan att det tar stopp i maskineriet.

Det vi har malt blir mer finfördelat och förmultnar snabbt.

Skulle det vara så att du matar i för mycket får du stanna den och köra backfunktionen. Det följer även med en pet-spade som är till för att du ska kunna pressa ner material som blivit kvar i inmatningen. Detta redskap är av hårdplast, men är ändå riktigt gediget och välbyggt. Vi har hängt över det med all vår tyngd utan att formen påverkats. Hela lösningen fungerar bra.

Bosch AXT 25 TC

Jobbar väldigt tyst

AXT 25 TC arbetar ovanligt tyst för att vara en kompostkvarn, du kan stå bredvid den och prata med folk utan att behöva spetsa öronen.

Kvarnen har hjul för att du enkelt ska kunna förflytta den. Hjulen har tyvärr inte särskilt bred hjulbas så den blir lite vinglig när du drar den över exempelvis en gräsmatta, men det går ändå helt okej att rulla den.

Uppsamlaren är tyvärr inte transparent så du måste dra ut den för att se hur full den är. När du tar bort uppsamlaren så stänger maskinen av sig automatiskt.

Du kan även öppna själva maskinen via en skruvratt ifall något skulle fastna.

Bosch AXT 25 TC passar dig som söker en välbyggd och tyst kompostkvarn med gott om kraft.

Smidigt underhåll, hög prestanda, väldigt tystgående, bra säkerhetsfunktioner, smidig pet-spade
Inte transparent uppsamlare, lite vinglig när du transporterar den
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Ryobi RSH3045U

En stark och simpel kompostkvarn för normalbehov

Skärsystem: Valsar Effekt: 3 000 W Grenkapacitet: 45 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 55 l Vikt: 21 kg

Ryobi RSH3045U är en kompostkvarn med valsar som pressar sönder trädgårdsriset samtidigt som den drar in det. När den väl har hakat fast i materialet går det ganska fort att mata ner. Inmatningshålets storlek är godkänd. Den låter en del men inte så att det stör.

Kompostkvarnen har i skrivande stund presterat bra i ett års tid, utan att delar gått sönder eller bråkat. Dock låter det en hel del när du kör den.

Resultatet blir flis av ganska blandad storlek, från millimeterstora flis upp till 2-3 centimeter i längd. Det beror lite på vad det är du kör igenom kompostkvarnen. Grova grenar ger ofta lite längre och grövre flis, likaså färska grenar. Matar du in torra grenar runt centimetern i grovlek med bladverk på får du ganska smått material som lämpar sig bra i rabatterna både som näring och visst skydd.

Ryobi RSH3045U 1

Se till att du har säkringar som klarar maskinen

Ryobi RSH3045U är ganska krävande på ditt elnät. Den mäter hela 3 000 watt. Å andra sidan gör detta att Ryobi har kunnat få ihop ett riktigt kraftpaket.

Sett till priset hade vi kanske väntat oss lite fler smarta funktioner. Exempelvis ett enkelt sätt att undvika att grenar fastnar och sätter stopp - detta händer ibland vid färskt material. Eller en smidigare lösning för vinterförvaring. Vidare hade vi föredragit en transparent uppsamlare så att man enkelt ser hur full den är och hur materialet artar sig.

Men överlag är Ryobi RSH3045U en lättanvänd och stark kompostkvarn.

Stark, enkel att använda
Hög ljudnivå, inte transparent uppsamlare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Stihl GHE 140 L

Kompostkvarn med användarvänlig konstruktion

Skärsystem: Valsar Effekt: 2 500 W Grenkapacitet: 40 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 60 l Vikt: 25,8 kg

Stihl GHE 140 L är en elektrisk kompostkvarn med flera bra funktioner. Prestandan må vara ungefär likvärdig med flertalet budgetmodeller, men dess användarvänliga konstruktion gör den ändå till ett ganska bra köp.

Du kan till exempel fälla ihop den så att den blir hälften så stor mellan användningstillfällena. Det gör också att det inte kan regna in i behållaren när den inte används.

Uppsamlaren är transparent så du har hela tiden koll på när det är dags att tömma den.

Stihl ghl 140 kompostkvarn 2

En ganska tyst kompostkvarn

Öppningen på ovansidan är inte jättestor och har ett kryss som förhindrar dig från att mata i allt för mycket på en gång - det blir därför lite halvjobbigt för den som gillar att trycka ner större mängder kvistar samtidigt. Å andra sidan gör den ett bra jobb ur prestandasynpunkt. Både färska och äldre grenar bryts ner smidigt. Den har däremot lite problem att få ner det till ungefär samma storlek när det är just färska grenar.

Fastnar något har den automatisk backfunktion. Den kör materialet fram och tillbaka tills det släpper eller den ger upp.

Kompostkvarnen är väldigt lätt att förflytta, så även över ojämnt underlag såsom gräsmatta eller ojämn stensättning.

GHE 140 L är en relativt tystgående valskvarn. Du bör förstås ändå ha hörselkåpor, men för den som är rädd om grannsämjan utgör den ett bra val. Den kostar lite för mycket för att hamna i toppen av testet, men gör ett bra jobb när det kommer till användarvänlighet.

Lättanvänd även för noviser, mycket smidig att förflytta, tystgående
Lite ojämnt slutresultat, något snäv öppning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla kompostkvarnar på det vis de är tänkta att användas i verkligheten. Varje kompostkvarn har testats under flera månader och med olika typer av träslag. Några av de faktorer vi tagit hänsyn till när vi testat är:

Prestanda: Hur hanterar kvarnen grova grenar? Hur hanterar kompostkvarnen tunna, trasslande grenar? Hur mycket orkar den med i taget?
Användarvänlighet: Är det lätt att hantera de olika funktionerna? Hur lätt är det att ordna om kompostkvarnen kör fast? Hur stor är uppsamlaren? Kan man enkelt se när uppsamlaren är full? Är kompostkvarnen tystgående eller låter den mycket? Hur lättförvarad är den när den inte används?
Materialet: Hur jämnt och fint blir materialet som maskinen spottar ur sig?

Andra saker vi tittar på är byggkvalitet och ergonomi. Vi ställer sedan kvarnens pris mot dess prestation, och får fram hur prisvärd den är. Slutbetyget speglar resultatet.

Fem saker att tänka på när du ska köpa en kompostkvarn

Men en kompostkvarn kan du krossa sly och grenar utan någon större fysisk ansträngning. Den flis du får kan du därefter använda som täckmaterial för att skydda växter i din trädgård, eller bara lägga på komposthögen. Det finns dock en hel del att tänka på när man står inför att välja en kompostkvarn. Vi har plockat ut fem punkter som vi tycker du ska studera närmare innan du slår till.

Typ av kompostkvarn

Alla kompostkvarnar spottar ut flis, men vilken typ av flis det handlar om skiljer sig mellan olika modeller. Det finns i huvudsak två typer av kompostkvarnar. Den ena varianten har valsar som maler grenarna till flis, medan den andra varianten har knivar.

  • Knivar: En kompostkvarn med knivar ger mer finfördelad flis än en kompostkvarn med valsar. Den typ av flis som de här kvarnar genererar passar med andra ord rätt bra om man har tänkt slänga flisen på komposthögen. Mindre bitar förmultnar nämligen betydligt snabbare än grövre bitar.
  • Valsar: Det här är den vanligaste typen av kompostkvarn, och den maler grenarna mellan valsar. Det här resulterar i förhållandevis grov flis som med fördel kan användas i rabatter för att kväva ogräs. Exakt hur grov flis det blir varierar dock från maskin till maskin, och det finns anledning att kolla upp den saken lite närmare. Är flisen allt för grov eller ojämn så passar det inte att använda den i rabatten.

En trevlig fördel med valsar är att grenarna matas in med automatik, så du behöver inte trycka på själv.

Hastighet och prestanda

Alla kompostkvarnar har en kapacitet per timme som brukar anges i specifikationerna. En riktigt bra kompostkvarn kan hantera upp till över 200 kilo material i timmen, men då brukar de också kosta en rejäl slant mer än långsammare maskiner.

Ett annat mått att titta närmare på är hur tjocka grenar kompostkvarnen kan hantera. En bra maskin klarar mellan 4-5 centimeter tjocka grenar. Gör en analys av behovet i just din trädgård, så att du ser till att skaffa en kompostkvarn som klarar de uppgifter du kommer att utsätta den för utan problem.

Andra bitar som bidrar till effektiviteten är storleken på tratten där du matar in grenarna och storleken på uppsamlaren. Med för liten uppsamlare tvingas du springa och tömma frekvent, något som gör att arbetet drar ut på tiden. En uppsamlare bör ha en kapacitet på åtminstone 45-50 liter.

El eller bensin/diesel

Fördelen med en bensin- eller dieseldriven kompostkvarn är att den är mer kraftfull än en eldriven kompostkvarn. Du får en högre kapacitet och arbetet går därmed fortare. Nackdelen är förstås att bensin- eller dieseldrivna kompostkvarnar är högljudda och luktar bränsle, samt är dåliga för miljön.

Eldrivna kompostkvarnar kommer i olika effektnivåer, men du bör också säkerställa att du har ett elsystem i ditt hushåll som kan driva den. En typisk eldriven kompostkvarn har en effekt på mellan 2 500-3 000 watt. Se till att du har säkringar som klarar effekten.

Ljudnivå

Att krossa grenar låter en hel del. Det går förstås att använda hörselskydd, men ska man även ta hänsyn till omgivningen så bör man välja en tyst kompostkvarn. Valsbaserade maskiner är generellt sett tystare än kompostkvarnar med knivar.

Eldrivna kompostkvarnar låter självfallet mindre än diesel- eller bensindrivna kompostkvarnar, men skillnaderna bland de eldrivna kan vara stora. Det finns sällan några uppgifter om decibelnivå i specifikationerna, så här gör du bäst i att förlita dig på tester.

Finesser

  • Automatisk fastkörningsfunktion: Alla kompostkvarnar har en backfunktion som man kan använda om grenarna kör fast (det här är något som garanterat kommer att hända vid flera tillfällen). Det här brukar oftast fungera bra, men i vissa fall blir det extra kärvt och besvärligt att få loss grenarna. Här kan det vara vettigt med en kompostkvarn som har en automatisk fastkörningsfunktion. Det går i korthet ut på att kompostkvarnen med automatik matar grenarna fram och tillbaka tills dess att de lossnar.
  • Uppsamlingsindikator: Hur vet man om det är fullt i uppsamlaren? Ja, vill man inte öppna den och se efter så finns smidiga lösningar i form av genomskinliga uppsamlare eller maskiner med en indikator som visar hur mycket som finns i uppsamlaren, alternativt larmar när den väl blivit helt full.
  • Stora hjul: De flesta kompostkvarnar har hjul så att man ska kunna rulla dem. Men hur stora och terrängdugliga hjulen är varierar kraftigt från modell till modell. Vet du med dig att du har en utmanande tomt är stora hjul att föredra. Och ju bredare hjulbas desto stadigare rullar kompostkvarnen. En bred hjulbas borgar även för att kompostkvarnen står stadigt när du väl fått den på plats, vilket också är oerhört viktigt. Kompostkvarnens vikt är även den viktig i sammanhanget. Små hjul och hög vikt är sällan någon vidare bra kombination.

Vill du ha mer tips för din kompost kan du läsa här: https://www.plantagen.se/kompost.html


Bra att veta om kompostkvarn

En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som skär eller krossar grenar och sly till flisor. Istället för att behöva åka med ett släplass sly till återvinningen, får du behändiga flisor som du antingen kan lägga i rabatterna som näring och skydd till dina växter, eller åka till återvinningen med ett mycket större lass på släpet.

Välj rätt kompostkvarn för dina behov

Det finns två olika tekniker när det kommer till kompostkvarnar: vals och kniv. Kompostkvarnar med vals är den typ som det säljs mest av. Den är bra om du ska använda materialet för kompostering eftersom den krossar fibrerna. Även om materialet blir lite större bitar, än vad det blir med kniv, så bryts dessa ner snabbare.

En kompostkvarn med knivtallrik gör att materialet blir mer som chips - de är alltså tunnare men det tar längre tid för dem att förmultna och därför är dessa bättre när du ska lägga materialet i rabatterna.

Valsmaskinerna har fördel i att de är mer tystgående, samt att de matar in grenarna själva. De blir på så vis väldigt användarvänliga.

Utöver vilken teknik du ska välja har du även en del andra faktorer som är intressanta att titta närmare på. Prestandan är exempelvis viktig. Ju högre effekt en elektrisk kompostkvarn har desto starkare är den. Men du måste förstås ha ett elsystem hemma rustat för att driva den. Om kompostkvarnen har mjukstart går det ofta att köra även de lite tuffare modellerna i ett hem utan 13 eller 16 Ah. Dock bör du alltid säkerställa att den maskin du tittar på fungerar i just ditt hem.

Ytterligare en viktig faktor är hur den hanterar fastkörning. En enerverande sak som kan uppstå när du arbetar med en kompostkvarn är nämligen att grenarna kör fast. Du har då en backfunktion på kvarnen som för det mesta löser problemet. Det som skiljer olika modeller åt är att vissa har mer bekymmer med att materialet fastnar än andra. Här finns det också maskiner med funktioner som underlättar för användaren, exempelvis kompostkvarnar som märker när de kör fast och då testar att ömsom backa och ömsom köra framåt igen för att se om den kan lösa problemet på egen hand. Den gör ett par försök och lyckas förhoppningsvis reda ut det själv, och du slipper bekymra dig. Reder den inte ut det har du ändå backfunktionen att luta dig tillbaka mot.

Vidare kan inmatningshålen vara olika stora, och därmed ta olika mycket material i taget.

En annan sak som kan skilja kompostkvarnar åt är hur stor uppsamlare man har, om denna är transparent - alternativt har en indikator som visar huruvida den börjar bli full. Samt så kan vikt, byggkvalitet, ljudnivå och stabilitet på marken variera.

Vanliga frågor om kompostkvarn

Vad är en kompostkvarn?

En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som finfördelar ditt trädgårdsris och sly till småbitar, som sedan kan strös ut i trädgården som näring och skydd åt växter.

Hur fungerar en kompostkvarn?

En kompostkvarn har knivar eller valsar som skär eller mal sönder ditt trädgårdsris till småbitar som sedan kan komposteras. Valskvarnar krossar materialet, knivar klipper det istället. Knivar är bättre om du ska ha materialet som kompost. Ska du istället ha det som täckbark är valskvarnen bättre, den drar dessutom in materialet av sig själv samt är ofta tystare.

Varför ska man ha en kompostkvarn?

Materialet förmultnar fortare än om du bara skulle låta trädgårdsriset ligga kvar på backen. Du slipper åka med det till återvinningsstationen.

Vilken kompostkvarn är bäst?

Den bästa kompostkvarnen är den som tillvaratar alla dina intressen och möter dina behov, men samtidigt håller sig inom din budget. En riktigt bra kompostkvarn arbetar tidseffektivt, tyst och kärvar inte.